Bělení zubů aneb jak bělit správně a bez rizika

19.03.2014 19:31

Bělení zubů je téma, které v poslední době zajímá stále více lidí. Bělení zubů se proto začíná stávat výnosným bysnysem a věnuje se mu kromě zubních lékařů i mnoho kosmetických salónů. Od 31.10.2012 došlo ke změně legislativy ohledně používání bělících přípravků.  Pokusil jsem se proto toto téma, které je velmi složité, jednoduše shrnout a vysvětlit. 

 

    Existují 3 základní možnosti bělení zubů:

 

  •  domácí bělení zubů pod dohledem zubního lékaře
  •  bělení zubů v ordinaci zubního lékaře
  •  pomocí volně dostupných bělících prostředků               

Domácí bělení pod dohledem zubního lékaře

Zubní lékař nejprve vezme otisky. V zubní laboratoři podle přesných modelů zhotovíme přesný plastový nosič na čistící prostředek. Velmi důležité je vytvoření prostoru pro bělící prostředek. Tento prostor se vytváří ruční modelací speciálním voskem na modelu před nalisováním folie. V místě krčků zubů musí naopak být fólie velmi přesná, aby zamezila vniknutí bělícího prostředku na dáseň. Do tohoto nosiče si pacient maximálně jedenkrát denně, nejlépe na noc, aplikuje bělící prostředek, nasadí na zuby a nechá působit. Zesvětlení chrupu trvá 2 až 4 týdny v závislosti na požadované míře zesvětlení. Celková cena, včetně otisků, plastového nosiče, prostředku na bělení a instruktáže o používání je u MUDr.Kahánka 1 850,-Kč na jednu čelist.

 

 Bělení zubů v ordinaci zubního lékaře

Existuje mnoho technik ordinačního bělení zubů. Všechny využívají různé koncentrace peroxidu vodíku, která je v rozmezí 25 - 45 %. Prostředky na domácí bělení mají přibližně 3% koncentraci. Díky této  vysoké koncentraci je ordinační bělení zubů velmi rychlé a efektivní. Trvá od 45 minut do 90 minut, podle konkrétního typu ordinačního bělení zubů. 

Zubní lékař nejdříve aplikuje ochrannou vrstvu na rozhraní zubu a dásně, aby peroxid vodíku nepoškodil měkké tkáně v dutině ústní. Poté nanese bělící prostředek a osvítí ho lampou. Světlo výrazně urychluje proces bělení a zkracuje čas strávený v ordinaci. Poté je bělící prostředek setřen, nanesen a znovu osvícen. Nejčastěji se tento proces opakuje třikrát. Protože však těchto metod ordinačního bělení je mnoho, přesný postup u vašeho zubního lékaře se může od výše popsaného lišit. Tento postup je však nejběžnější. Cena ordinačního bělení se pohybuje v rozmezí 5000,- až 15 000,-Kč. Podrobnější informace o typech ordinačního bělení najdete v tomto článku.

Volně prodejné bělící prostředky

Dají se koupit v lékárnách, drogeriích, supermarketech, prostě kdekoli.  V tomto balení je folie, která po zahřátí ve vroucí vodě změkne a po nasazení na zubní oblouk se natvaruje a vytvoří se varianta laboratorně zhotoveného nosiče na bělící prostředek. Takto zhotovený  nosič je hlavním nedostatkem tohoto řešení. Bělící prostředek je totiž při nasazení na zuby vytlačen až na krčky a dásně a hrozí poškození měkkých tkání i přesto že koncentrace peroxidu vodíku je velmi nízká a proto bělící účinek je prakticky nulový. Vyhláška 244/12 sbírky totiž povoluje prodej bělících přípravků s koncentrací peroxidu vodíku vyšší než 0,1% pouze zubním lékařům. Cena těchto volně prodejných bělících prostředků začíná okolo ceny 500,-Kč.

Ostatní typy bělení

Bělení zubů je fenoménem dnešní doby. Lidé hledají informace například na internetových diskusích kde je mnoho "zaručených" rad jak vybělit zuby nejlépe a pokud možno zadarmo. Téměř vždy jsou to nesmysly. Pokud po těchto radách jsou  zuby  lépe vyčištěné a především nepoškozené, je to ten lepší případ. Často se však stává, že si lidé zuby poškodí a následné léčení nebo nové korunky pak stojí několikanásobně více než by stálo odborné bělení pod dohledem odborníka - zubního lékaře.



Více zde: https://www.jslab.cz/pro-pacienty/ruzne/beleni-zubu/