CAD/CAM

08.01.2012 18:50
Nejzásadnější letošní změna v naší zubní laboratoři, je  výroba všech konstrukcí pro metalokeramické náhrady pomocí metody CAD/CAM.  Dělený model, protiskus a každý pahýl samostatně jsou  přeneseny pomocí dentálního skeneru do počítače.

 

Zubní technik virtuálně doupraví počítačem navržený tvar definitivní zubní náhrady, z tohoto tvaru odstraní přednastavenou hodnotu pro vrstvu keramiky, virtuálním modelovacím nožem zahladí hrany a vytvaruje spoje jednotlivých korunek a mezičlenů.  Je to velmi zjednodušeno, není to tak jednoduché, záleží na zkušenosti zubního technika, který navrhuje konstrukci. Ale tento zubní technik může ovlivnit pouze tvar konstrukce navenek. Software nedovolí zeslabit konstrukci pod stanovenou hodnotu  a hlídá i nastavenou minimální plochu spojů.

Nyní máme nastavenu těsnost krčkového uzávěru 0,012 mm, do výšky 1mm po celém obvodu pahýlu. Nad tento límec je nastavena hodnota 0,03  mm u zirkonu a 0,05mm u kovových konstrukcí.

Zubní lékař, zubař si může sám zvolit jak těsnou a přesnou konstrukci chce mít. Každá s výše uvedených hodnot se dá kdykoli změnit. Tato změna může být přiřazena pouze k zakázkám  konkrétního lékaře, takže každý zubař může mít jiné parametry kovové konstrukce.