Korunka pod protézu

22.11.2012 16:48
Pokud zubní laboratoř zhotovuje menší protetickou práci a jsou zachovány všechny opěrné zóny, tak skusový otisk ve většině případů nepotřebujeme. Pokud ale jedna nebo více opěrných zón chybí, tak správný skusový otisk je pro zhotovení zubní náhrady velmi důležitý. 

 

Není nutné brát skus přes celou čelist.  Pokud se zhotovuje distální můstek, stačí dát vosk jenom na zbroušené pahýly. Tímto postupem má zubní lékař ideální kontrolu správně provedeného skusu, protože vidí všechny zbylé zuby a může kontrolovat jestli pacientovy neujela čelist. Je nutné správně odhadnout mezeru mezi pahýly a protiskusem a použít správné množství vosku aby pacient vosk prokousl. 

Je lepší použít více vosku než méně. Naopak pokud berete klasický voskový skus přes celou ozubenou čelist, stačí maximálně jednou přehnout voskovou plotýnku, hodně prohřát a nechat pacienta vosk “prokousnout”. Pacient při otiskování nesmí ležet. Často se stává že je použito příliš mnoho vrstev vosku a pacientovy skus “ujede”, nebo vosk není prohřátý, takže ve skusu je pár důlků od několika hrbolků. Skusový otisk také neslouží k určování výšky skusu, ta se určuje až v artikulátoru.  K sejmutí skusového otisku, v případech kdy zbylé zuby na sebe nekoušou, anebo pacient má jen frontální zuby, je možné použít  silikon.