Otisky fixních zubních náhrad

22.11.2012 17:00
Téma otisků je pro mě  asi nejtěžší téma.  Ne proto, že bych nevěděl jak má otisk vypadat, ale neumím zubním lékařům poradit jak zhotovit dobrý otisk. Samozřejmě vím přesně, co potřebujeme v laboratoři ke zhotovení přesné, dokonale sedící zubní náhrady. 

 

K tomuto tématu, ale i k mnoha jiným odborným otázkám je na facebooku  skupina, která se jmenuje “odborná diskuse stomatologů”. Všem zubním lékařům i kolegům zubním technikům doporučuju se do této skupiny zaregistrovat, probíhá tam opravdu velmi poučná a zajímavá diskuse.

Ale abych se vrátil k otiskům.  MUDr.Pavel Kořínek, kterého považuji za jednoho z nejlepších zubních lékařů se kterými jsem se setkal, mi před časem řekl: “Pokud zubní náhrada v ústech nesedí, tak je to vždy chyba lékaře, respektive chyba v otisku”.  Bohužel jenom velmi málo lékařů si to připouští.  Vždy poté hledají chybu všude jinde, jen ne v otisku.

 

Fakt je ten, že zubní laboratoř vytváří design zubní náhrady, 

ale nemůže nijak ovlivnit jak zubní náhrada bude v ústech sedět. Pokud zubní náhrada sedí dokonale na modelu a v ústech ne, je vždy chyba ve špatném přenesení situace v ústech na tento model. A k tomu slouží jen otisk. Samozřejmě může nějaký neschopný zubní  technik pahýl zubu ubrousit, ale takováto nepochopitelná neschopnost je snadno odhalitelná. Stačí, když si lékař konkrétní pahýl, na kterém nesedí zubní náhrada, sundá z modelu a nasadí ho do otisku a hned vidí jestli okrajový uzávěr odpovídá otisku nebo ne. Jednoduše si může také zkontrolovat, jestli pahýl není ubroušený kdekoli na povrchu.

 

Jaké jsou tedy požadavky na otisk?

Při preparaci na schůdek je důležité aby otiskovací hmota při otiskování přetekla přes hranu schůdku. To je nejzásadnější požadavek. Zubní technik musí vidět kde napreparovaný schůdek končí. Pokud hranu schůdku nevidí, tak vždy jen odhaduje kde asi ten zub, respective hrana schůdku, končí. Při preparaci do ztracena musí otiskovací hmota zatéct pod úroveň gingivy po celém obvodu  pahýlu a rovnoměrně.
Správně by zubní technik po odlití otisku neměl vůbec na pahýl šáhnout.  Dobrý otisk se pozná na první pohled.