Něco z ekonomiky

06.12.2013 07:11

Naspořit pro dítě 96 tisíc anebo 187 tisíc, v tom je rozdíl

Novopečení rodiče často začínají spořit pro svou ratolest už krátce po narození dítěte po té, co byli mnohdy už v porodnici osloveni s nabídkou spoření, nejčastěji v podobě životního pojištění dítěte. Dnes nechci rozebírat, zda dítě pojistit a jak. Chci se pozastavit nad tím, jak se zhodnotí například 500,- korun měsíčně v různých produktech, které můžete jako rodiče využít k finanční podpoře vašeho potomka na startu do života

 

kapitálové životního pojištění

Začněmě tedy u kapitálového životního pojištění, kde bývá garantované minimální zhodnocení, které je dnes u nových kapitálových pojistek 2,25% ročně. V tomto případě byste svému potomkovi předali v osmnácti letech 96.861,- korun. Pokud by se jednalo o investiční životní pojištění, které má potenciál vyššího zhodnocení ovšem bez garance, řekněme v průměru 6,0% ročně, pak byste předávali 142.966,- korun.

 

Stavební spoření

Můžete také uzavřít novou smlouvu stavebního spoření, kde získáte státní podporu. Budete ale muset počítat s omezením co se týče účelu naspořených peněz – na bydlení, studium nebo důchod. Při teoreticky nezměněné sazbě 3,5% ročně za celých osmnáct let by váš syn či dcera měli 164.928,- korun k použití na bydlení nebo školné.

 

Otevřené podílové fondy

Pětistovku také můžete pravidelně investovat do portfolia otevřených podílových fondů. Budeme-li počítat s průměrným ročním zhodnocením 6,0%, které je v horizontu osmnácti let reálné, ovšem není zaručené, byste svému potomkovi předávali 187.876,- korun k použití na cokoli.

Vyjádřeno pouze v korunách, rozdíl mezi kapitálovým životním pojištěním a investicí do podílových fondů je 91.015,- což je prakticky dvojnásobek. Své dítě tedy můžete se stejnou pětistovkou měsíčně podpořit buď dvakrát tolik nebo jen z poloviny.

Tímto srovnáním nechci říci, že by každý měl pro své děti investovat, i když z hlediska finanční matematiky to dává největší smysl. Chci jím upozornit, že vždy existuje vícero možností, z kterých můžete vybírat. A komu záleží na tom, kolik za své peníze dostane, měl by se zamyslet nad více alternativami.

 

Autor: Miroslav Princ
Ze dne: 23.10.2012·
V rubrice: Finanční poradenství, Investování, Spoření